Precisie meten – FineWoodworking

Wilt u zeker weten dat uw schrijnwerk goed past? Een van de belangrijkste manieren om dit te bereiken begint met nauwkeurig werken bij het leggen van de voeg. Als de lay-out slordig is, is de kans groot dat de naden die u snijdt niet uitkomen zoals u wilt. Er zijn veel factoren voor een succesvolle lay-out, dus laten we beginnen met de cijfers.

Het meten kan zeker problemen opleveren bij het aanleggen van een joint. Een simpele rekenfout of het gebruik van de breuk 5/16 in plaats van 5/32 kan rampzalig zijn. Het gebruik van het metrische systeem, of op zijn minst het gebruik van decimale inches, kan breukfouten helpen verminderen. Afgezien van wiskunde, zijn er manieren om u te helpen nauwkeuriger te werken bij het opmaken van dimensies.

Mijn meetinstrumenten zijn onderverdeeld in drie verschillende klassen: grof, medium en fijn. Wat hen in deze lessen plaatst, zijn twee vragen: hoe nauwkeurig moet ik zijn en hoe gemakkelijk kan ik de resultaten krijgen die ik nodig heb?

Ruw

Meetlinten zijn voor mij het belangrijkste hulpmiddel in deze klas. Afhankelijk van de kwaliteit kunnen tapes goed werken voor de eerste lay-out. Ik gebruik ze voornamelijk aan het begin van een project, zowel in de houtwinkel bij het kopen van hout als in de winkel wanneer materialen op ruwe lengte en breedte worden gebracht. Zodra het hout is opgeruwd, wordt de tape opgeborgen en komt het volgende niveau gereedschap tevoorschijn.

Medium

Regels zijn het volgende niveau van meetinstrument dat in mijn winkel wordt gebruikt. Het verschil tussen een liniaal en een regel is dat het nulpunt van de regel het einde van het gereedschap is. Het nulpunt van een liniaal begint weg van de rand. Linialen zijn prima voor studenten om in hun etui te hebben, maar ze hebben niet de voorkeur in de winkel. Een goede regel moet worden gemaakt van roestvrij staal dat terugveert wanneer het wordt gebogen. De beste regels zijn geëtst en zwart gevuld om ze gemakkelijk leesbaar te maken, terwijl goedkope regels meestal worden gelaserd, wat moeilijker te lezen is. De regel is een enorme verbetering ten opzichte van een meetlint vanwege de geëtste markeringen, de stijfheid en het vermogen om vanaf het einde nauwkeurig te meten.

Prima

Het ultieme meetinstrument naar mijn mening is degene die helemaal geen cijfers gebruikt. Het gebruik van referentiële technieken zoals de story stick elimineert alle rekenfouten en maakt het eenvoudig om te zien wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld, in plaats van de opening van een lade te meten met een liniaal, kunt u een kleine, platte stok gebruiken om tegen een kant van de opening te plaatsen en een potloodmarkering te maken waar de stok contact maakt met het andere uiteinde. Doe vervolgens hetzelfde met de boven- en onderkant om de lades breed te krijgen. Nu heb je je afmetingen! Het maakt niet uit of het 259 mm of 10-3/16 inch meet, de cijfers doen er niet toe. Om het ladefront te maken, moet het gewoon in de opening passen.

Als ik een stuk bouw, probeer ik de nummers zo snel mogelijk te dumpen. Normaal gesproken schakel ik, zodra ik het karkas van het stuk heb uitgewerkt, over op referentiële meet- en markeermethoden en gaat het over het algemeen soepel. Ik heb een gezegde dat veel van mijn studenten eerder hebben gehoord: “Cijfers leiden tot wiskunde … wiskunde leidt tot fouten … en fouten leiden tot drinken.” Ja, fouten zijn ook een kans om te leren, maar laten we eerlijk zijn, we willen allemaal de kans op fouten in de winkel verkleinen.

-Vic Tesolin

Schoon als je gaat

Blijf de rommel voor. Je werk zal verbeteren en je hond zal je dankbaar zijn.

Recept voor succes

Als je een plan hebt, zal je tijd in de winkel vruchtbaarder zijn.

Oefen, oefen, oefen

Veel houtbewerkers nemen routinematig een slok uit het kopje ‘harde klappen’ en raken gefrustreerd omdat een project is geruïneerd of omdat ze onderdelen opnieuw moeten maken, tijd en materiaal verspillend. Vic Tesolin stelt dat het niet zo hoeft te zijn.

Meld u vandaag nog aan voor e-letters en ontvang de nieuwste technieken en how-to van Fine Woodworking, plus speciale aanbiedingen.

Ontvang tips voor houtbewerking, deskundig advies en speciale aanbiedingen in je inbox

×


creditSource link

Outlethomedezign.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart