Zo word je projectmanager

Als de functie van projectmanager je als muziek in de oren klinkt is het verstandig om te kijken of je ook over de juiste competenties beschikt. Je hebt namelijk als projectmanager wel bepaalde competenties nodig om te bereiken wat je moet bereiken in deze functie. Maar wat voor competenties heb je dan nodig om projectmanager te kunnen worden en welke opleiding hoort daar dan bij?

Welke competenties moet een projectmanager hebben?

Nu je meer te weten wil komen over de functie van projectmanager is het goed om eerst te kijken of deze functie wel iets is dat bij jou als persoon past. Hiervoor hoef je alleen maar te kijken naar de competenties die nodig zijn om projectmanager te kunnen worden.

Nadat je deze competenties hebt bekeken en op jezelf hebt geprojecteerd weet je al veel beter of dit iets is waar jij blij en gelukkig van zal worden. De competenties waar het in dit geval om gaat zijn als volgt:

●       Je bent een kei zijn in plannen en organiseren

●       Je kunt coachen en je moet mensen ergens toe kunnen motiveren

●       Je beschikt over leidinggevende capaciteiten

●       Je bezit goede presentatievaardigheden

●       Je bent goed in het onderhouden van contacten met klanten, vooral op het communicatieve vlak

●       Je kunt goed samenwerken en collegialiteit staat bij jou hoog in het vaandel

Je zult merken dat je als projectmanager soms op een politiek correcte manier ingesteld moet zijn. Hiermee zorg je ervoor dat je iedereen die binnen het project werkt gemotiveerd is en blijft en dat je ervoor zorgt dat er geen conflicten ontstaan binnen het team.

Hiervoor heb je inlevingsvermogen nodig, goede en duidelijke communicatie en het vermogen om tijdig in te kunnen grijpen, wanneer iets niet volgens planning verloopt.

Welke opleiding kun je volgen om projectmanager te kunnen worden?

Er is niet een standaard opleiding waarmee je projectmanager kunt worden. Er wordt wel een opleiding gevraagd met een minimaal HBO niveau.

 

Wanneer je projectmanager wordt in een vakgebied, dan zijn er vaak wel vakgerichte opleidingen te vinden die je zou kunnen doen om projectmanager te kunnen worden. Voorbeelden van deze opleidingen zijn:

●       Wanneer je projectmanager binnen de IT sector wil worden kun je het best de HBO informatica studie gaan volgen

●       Als je doel is projectmanager binnen de wereld van de marketing te worden, dan zit je helemaal goed bij de HBO studie voor communicatie of commerciële economie

●       Bij de wens om projectmanager in de financiële sector te worden zou je de HBO studie accountancy kunnen volgen

●       Ook in de commerciële wereld kun je projectmanager worden na het volgen van de studie voor bedrijfskunde

Dit zijn opleidingen die je een duwtje in de goede richting zullen geven. Het is in ieder geval van belang dat je een afgeronde HBO studie hebt gedaan om kans te kunnen maken op een baan als projectmanager.

 

Het is over het algemeen het niveau van je vooropleiding die de doorslag zal geven of je geschikt wordt gedacht voor de functie van projectmanager of niet. Daarom is een HBO studie noodzakelijk.

Outlethomedezign.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart