De beste plek voor je bijenkast

Je hebt interesse gekregen in het bijenhouden en bent erachter gekomen dat ook tuinen en daken ideale plekken zijn voor de woningen van deze nuttige diertjes. Maar wat is de beste plek voor je bijenkast? In dit blog legt Het Honingmagazijn je uit waar je een bijenkast het beste kunt neerzetten en wat andere zaken zijn waar je aan moet denken wanneer je bijen gaat houden. Lees gauw verder.

Eisen voor de plek van je bijenkast

Wanneer je voor je bijenkast de beste plek wilt uitkiezen, zijn er een tweetal eisen waar deze plek aan moet voldoen. De eerste eis is dat alhoewel bijen kalme en nuttige diertjes zijn, ze geen overlast moeten bezorgen bij omwonenden. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een bijenallergie. Het kan zeker geen kwaad om je buren te vragen en op de hoogte te stellen van je plannen. De tweede eis is dat er genoeg voedsel beschikbaar is voor de bijen. Bijen kunnen niet al te ver vliegen, daarom is het essentieel dat er in de nabije omgeving voldoende stuifmeel en nectar beschikbaar is voor je bijenvolk.

Waar zet je een bijenkast neer?

De meeste mensen zijn ervan overtuigd dat een bijenkast in een tuin hoort of denken al snel aan een groot veld op het platteland dat volstaat met bijenkasten. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Een bijenkast kun je namelijk prima op een dak in een woonwijk plaatsen.

Besluit je je bijenkast in je tuin of op je dak te zetten? Dan hebben wij een handige checklist voor je opgesteld:

  • Kies een rustige plek waar zo min mogelijk mensen langskomen
  • Plaats je bijenkast op minstens 20 meter afstand van woningen en de openbare weg
  • Een vliegopening in de richting van het zuidoosten vinden bijen het fijnst
  • Denk aan een aan- en uitvliegruimte van zo’n 2 tot 3 meter
  • Een lekker warme bijenkast is ideaal, maar plaats het niet in direct zonlicht

Een mooie bijenkast kopen

Veel verschillende imkerijen in Nederland geven imkercursussen zodat iedereen een imker kan worden. Tijdens deze cursussen geven enthousiaste en ervaren imkers een volledige cursus over de ambacht van het bijenhouden en ga je in veel gevallen zelfs naar huis met je eigen bijenvolk in een kast! Liever een eigen bijenkast die aan jouw wensen voldoet? Een nieuwe bijenkast kopen is dan de volgende stap. Maak de keuze uit een complete houten of kunststof bijenkast of bouw juist je eigen kast, zodat alle onderdelen bij jouw persoonlijke voorkeur aansluiten.

Imkerbenodigdheden

Er komt veel kijken bij het bijenhouden. Als startende imker is het behalen van een imkercertificaat, je eigen bijenvolk en een nieuwe bijenkast natuurlijk niet voldoende. Enkele imkerbenodigdheden die niet mogen missen, zijn bijvoorbeeld imkerkleding, een beroker, bijentabak en een kastbeitel. Imkerkleding gebruik je om jezelf te beschermen tijdens het bijenhouden en een kastbeitel is een handig gereedschap om een bijenkast eenvoudig te openen voor inspectie.

Bijenhouden voor ontspanning en ons ecosysteem

Naast dat bijenhouden voor veel ontspanning zorgt, help je het ecosysteem ook een handje. Bijen zijn een essentieel onderdeel van ons ecosysteem. Een tuin vol met bloeiende planten zorgen ervoor dat je bijen voldoende voedsel hebben. Ook hoeven ze minder ver te vliegen om op zoek te gaan naar stuifmeel en nectar. Met name lindes, wilgen en bramen geven veel nectar en zijn onweerstaanbaar voor bijen. Heb je niet heel veel ruimte om je tuin vol te planten, maar wil je je bijen wel voorzien van voldoende voedsel? Een meidoorn of sleedorn haag is dan ideaal.

Outlethomedezign.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart