De levensduur van uw componenten en installaties kan aanzienlijk worden verlengd met de juiste persluchtvoorbereiding. Daardoor worden hun processen en producten betrouwbaarder. Elke kubieke meter perslucht is gevuld met honderdduizenden vuildeeltjes, aanzienlijke hoeveelheden water en olie, alsook zware metalen zoals lood, cadmium en kwik. Er is geen enkele garantie dat de systeemcomponenten op lange termijn goed zullen functioneren als deze viezigheid niet wordt geëlimineerd. Daarom beschrijven wij in deze blog alle ins en outs van koolstoffilters.
Wat is een koolstoffilter?
Een koolstoffilter is een type filter dat actieve kool gebruikt om onzuiverheden uit de lucht te verwijderen. Actieve kool is een vorm van koolstof die is behandeld om een groot oppervlak te hebben, waardoor het ideaal is om onzuiverheden te adsorberen. Koolstoffilters worden vaak gebruikt in HVAC-systemen en waterfiltratiesystemen om verontreinigingen uit de lucht of het water te verwijderen.
Wanneer verontreinigingen in contact komen met het oppervlak van de actieve kool, worden ze geadsorbeerd aan het oppervlak van de kool. Dit proces gebeurt omdat de verontreinigingen worden aangetrokken door het oppervlak van de actieve kool als gevolg van elektrostatische krachten. Hoe meer oppervlakte de actieve kool heeft, hoe meer verontreiniging hij kan adsorberen.
Waarvoor kunnen koolstoffilters worden gebruikt?
Koolstoffilters kunnen worden gebruikt om verschillende verontreinigingen te verwijderen, waaronder de volgende stoffen:
- Vuil
- Stof
- Huidschilfers van huisdieren
- Rook
- Vluchtige organische stoffen (VOS)
- Koolmonoxide
- Chloor
- Lood
- Radon
Koolstoffilters zijn niet effectief bij het verwijderen van alle soorten verontreinigingen. Koolstoffilters kunnen bijvoorbeeld geen bacteriën of virussen verwijderen. Bovendien kunnen koolstoffilters na verloop van tijd verzadigd raken met verontreinigingen en moeten ze worden vervangen.
Welk koolstoffilter is geschikt voor mijn proces?
Bij het kiezen van een koolstoffilter is het belangrijk er een te kiezen die geschikt is voor de specifieke toepassing. De grootte van het filter, het type actieve kool, het debiet en de drukval zijn allemaal belangrijke factoren om te overwegen. Koolstoffilters zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid van soorten en maten. Het meest gebruikelijke type koolstoffilter is een korrelig actief koolfilter (GAC).
GAC-filters zijn gemaakt van kleine korrels actieve kool. De grootte van de GAC-korrels kan variëren van 0,5 tot 1 mm in diameter. Deze filters zijn zeer geschikt voor toepassingen die een hoge stroomsnelheid en een lage drukval vereisen. Bovendien kunnen GAC-filters zowel met lucht als met water worden gebruikt.
Poedervormige actieve kool (PAC) filters zijn gemaakt van zeer fijne deeltjes actieve kool. De deeltjesgrootte van PAC kan variëren van 0,1 tot 0,5 mm in diameter. PAC’s hebben een groter oppervlak dan GAC’s, zodat ze meer verontreinigingen kunnen adsorberen. Zij hebben echter een hogere drukval en zijn niet zo geschikt voor toepassingen met een hoog debiet. PAC’s worden meestal gebruikt in waterfiltratietoepassingen.
Wat is de levensduur van een koolstoffilter?
De levensduur van een koolstoffilter hangt af van een aantal factoren, waaronder het type en de grootte van de actieve kool, het debiet, de belasting met verontreinigende stoffen en de bedrijfstemperatuur. In het algemeen hebben GAC-filters een levensduur van 2 tot 5 jaar, terwijl PAC-filters een levensduur van 1 tot 2 jaar hebben. Het is belangrijk dat u uw koolstoffilter regelmatig controleert om er zeker van te zijn dat het goed werkt.
Ebora
Haal uw nieuwe koolstoffilters bij Ebora. Zij hebben ook een uitgebreid assortiment aan Festo koolstoffilters.