Rails en brancards: kracht, stijl en intriges

Korte inhoud: De reden waarom meubelontwerpers rails en brancards aan hun tafels, bureaus, dressoirs en andere stukken toevoegen, is vanwege de kracht die ze toevoegen, de pootdelen stevig vasthoudend en voorkomend dat het stuk rekken. Maar dat is het saaie. Hank Gilpin bekijkt rails en brancards vanuit een ander gezichtspunt – hoe ze pit aan een ontwerp kunnen geven.


NHoe we het doel van rails en brancards ook bespreken, hun belangrijkste bestaansreden is om kracht toe te voegen. Rails en brancards kunnen groot en belangrijk zijn, zoals op een eettafel op schraag, of klein en delicaat, zoals op een klein bijzettafeltje. De grote, zoals die verbindende beenstructuren, bieden een broodnodige anti-racking-oplossing, met pennen op de schouders die vaak worden vastgeklemd om de beendelen strak te trekken. De kleine, gebogen, recht en zelfs gekruist, zorgen ook voor kracht, maar voegen interesse en vitaliteit toe.

Ja, rails en stretchers gaan echt over sterkte, behalve als je een stuk pit wilt toevoegen. Ik hou van het idee om iets extra’s toe te voegen aan de rails en brancards, een van die details die in je hoofd rondzwemmen op zoek naar een plek om naartoe te gaan. Ik weet dat we mooie, bruikbare meubels maken, maar soms moet je er gewoon voor gaan en iets toevoegen voor het plezier ervan.

Hoge brancards en lage rails

Beide tafels maken gebruik van lange brancards die hoog zijn geplaatst om zijdelingse controle te bieden, en zijhekken laag naar beneden, wat de sterkte van voren naar achteren toevoegt. De Amerikaanse iepentafel (blad) is Gilpins oplossing voor het werken met een dun blad van aardappelchips (3⁄8 in.). De rails bevinden zich dicht bij de onderkant van de poten waar ze uitlopen. De zeedruiftafel (onder) heeft subtiel gebogen rails en brancards die de vormen van het blad weerspiegelen. De brancards dienen als steunen voor de ladekast.

niche tafel

Een brancard toevoegen

Soms zijn zijhekken alleen niet genoeg. Als je extra ondersteuning nodig hebt, voeg dan een brancard toe om die rails aan elkaar te vergrendelen.

Hank Gilpin maakt meubels en houtsculpturen in Lincoln, RI

The Designers Notebook Spread ImageVan fijne houtbewerking #294

Om het hele artikel te bekijken, klik op de Bekijk PDF knop hieronder.

Meld u vandaag nog aan voor e-letters en ontvang de nieuwste technieken en how-to van Fine Woodworking, plus speciale aanbiedingen.

Ontvang tips voor houtbewerking, deskundig advies en speciale aanbiedingen in je inbox

×

Download GRATIS PDF

wanneer u hieronder uw e-mailadres invult.

Bekijk PDF


creditSource link

Outlethomedezign.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart