Het verschil tussen siliconenkit en acrylaatkit in een notendop

Kit is een soort dikvloeibaar materiaal dat gebruikt wordt voor het afdichten van kieren en naden tussen twee verschillende ondergronden. Het dikvloeibare materiaal wordt over het algemeen in een koker geleverd en kan met behulp van een kitspuit worden aangebracht. Kit is in verschillende soorten te verkrijgen, afhankelijk van de toepassing. De twee meest gebruikte soorten kit zijn siliconenkit en acrylaatkit. Hoewel deze twee soorten qua uiterlijk en producteigenschappen op elkaar lijken, kennen ze ook enkele belangrijke verschillen. Daarom willen wij in deze blog de voor- en nadelen van zowel siliconenkit als acrylaatkit behandelen alsook de toepassingsmogelijkheden van beide soorten kit. Lees snel verder! 

Wat zijn de voor- en nadelen van siliconenkit?

Siliconenkit is bijzonder elastisch vergeleken met acrylaatkit. Hierdoor hoeft u niet bang te zijn dat er scheuren in de voegen ontstaan als gevolg van werking van de ondergrond. Siliconenkit is relatief eenvoudig te verwerken. Het hecht goed op bijna alle gladde ondergronden, maar niet op vochtige oppervlakken. Ondanks dit gegeven is het enorm waterbestendig en kan de kit aan hoge temperaturen worden blootgesteld. Omdat siliconenkit schimmelbestendig is, kunt u het gebruiken voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer bijvoorbeeld. Daarnaast kan deze kit goed tegen chemicaliën en kent het een hoge uv-bestendigheid. Hierdoor verkleurd het niet snel. Goed om te weten: siliconenkit laat zich niet (gemakkelijk) overschilderen.

Wat zijn de voor- en nadelen van acrylaatkit?

In vergelijking met siliconenkit kent acrylaatkit een beperkte elasticiteit. Dit maakt de kit minder geschikt voor het afdichten van sterk werkende voegen. Ook is de kit minder goed opgewassen tegen hoge temperaturen, uv-straling en vocht. Acrylaatkit zal sneller schimmelen en verkleuren, maar kan wel goed overgeschilderd worden. Ook bevatten acrylaatkitten geen zware oplosmiddelen. De kitten zijn immers watergedragen. Acrylaatkit laat geen sterke geur achter. Het is vrijwel geurarm. Acrylaatkit is dan ook een prettige kit om mee te werken. Voor de verwerking ervan heeft u weinig ervaring nodig.

Wanneer wordt welke soort kit gebruikt?

Wilt u sterk werkende voegen kitten? Kies dan altijd voor siliconenkit, omdat deze meer meegeeft dan acrylaatkit. Zo voorkomt u scheuren in de voeg. Ook is siliconenkit de aangewezen kit wanneer u de kit wilt gebruiken in ruimtes waar de voeg vochtig kan worden. Bij siliconenkit heeft u minder snel last van schimmelvorming. Omdat acrylaatkit makkelijker te verwerken is en daarnaast in iedere gewenste kleur overgeschilderd kan worden, wordt in niet-vochtige ruimtes en bij kieren en naden die maar weinig werken vaak voor deze soort kit gekozen. Op OttoSealPro.nl vindt u verschillende siliconen- en acrylaatkitten voor al uw klussen.

Outlethomedezign.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart