Hoe kies je het juiste formaat van een fotolijst?

Kan jouw woning nog wel wat gezelligheid gebruiken? Of ben je net verhuisd en zijn de wanden nog een beetje kaal? Een eenvoudige manier om het interieur op te fleuren is door foto’s toe te voegen. Misschien heb je nog een paar mooie foto’s liggen of wil je een paar laten afdrukken? Wellicht van de mooie reis die je hebt gemaakt of de vakantie van deze zomer? Maar bij een foto hoort natuurlijk ook een fotolijst. Hoe kies je nu eigenlijk het juiste formaat van de fotolijst? Het lijkt misschien simpel, maar er zitten wel degelijk een aantal haken en ogen aan.

Formaat van een fotolijst kiezen als je al een foto hebt

Heb je een (of meerdere) foto’s thuis liggen die je graag wilt inlijsten? Dan is het eenvoudig om de juiste lijst te vinden. Allereerst kijk je naar het formaat van de foto. De meest gangbare formaten zijn 13×18, 20×30, 30×40 en 40×50. Vervolgens kies je een fotolijst in dezelfde maat. Zo simpel is het!

Heeft je foto een minder gangbaar formaat of wellicht een andere vorm? Dan is het bepalen van de juiste maat iets lastiger. Je kunt een passe-partout gebruiken om de afbeelding op een geschikte manier in te lijsten, maar het is ook mogelijk om een fotolijst op maat te laten maken. Je kiest dan zelf welke afmetingen de lijst moet krijgen, zodat de foto er perfect in past. 

 fotolijst

Een passe-partout gebruiken of niet?

We noemden het al even, maar je kunt er ook voor kiezen om een passe-partout te gebruiken. Maar wat is dit eigenlijk? Een passe-partout is een kartonnen omranding die je in de fotolijst kunt plaatsen. Deze omranding zorgt ervoor dat je foto nog beter tot zijn recht komt, aangezien het een optisch effect creëert. 

Daarnaast is een passe-partout fotolijst uitermate geschikt als opvulling voor als de afbeelding niet goed in de fotolijst past. Ideaal voor als je al een fotolijst hebt liggen, maar de foto er eigenlijk niet in past. 

Welk formaat passe-partout bestellen?

Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe je het juiste formaat van de passe-partout moet kiezen. We leggen het uit met een simpel voorbeeld:

Je hebt een foto liggen met afmeting 30×45 cm. En deze wil je graag inlijsten met een passe-partout. Je koopt dan niet een omranding met formaat 30×45, maar met de afmetingen 40×60. Je plaatst de foto en passe-partout dan ook in een fotolijst met maat 40x60cm. 

Je koopt dus altijd een fotolijst die groter is dan de foto zelf, anders past de passe-partout er niet in en wordt er geen optisch effect gecreëerd. 

fotolijst

Niet alleen het formaat is belangrijk

Je weet nu hoe je het formaat van de fotolijst en passe-partout moet bepalen. Maar niet alleen het formaat van een fotolijst is belangrijk, er zijn nog meer zaken waar je op moet letten. Bepaal voor het aanschaffen van een lijst of je deze wilt ophangen of neerzetten. Je kunt namelijk niet alle lijsten neerzetten of ophangen. 

Let ook op de volgende aspecten:

  1. De plaats waar je de fotolijst neerzet/ophangt is belangrijk voor het bepalen van het materiaal, de kleur en het type glas. Op een lichte plek in huis kun je het beste kiezen voor een donkere lijst, zodat deze er echt uitspringt. Hang je de lijst vol in de zon? Kies dan voor aluminium als materiaal.
  2. Kijk naar de kleur in de foto bij het kiezen van de kleur van de fotolijst. Zorg ervoor dat deze kleuren goed bij elkaar passen. Zo komt de afbeelding nog beter tot zijn recht. 
  3. Vergeet ook niet naar de stijl van het interieur te kijken. Bij een modern interieur past bijvoorbeeld een strakke, moderne fotolijst. 

Fotolijsten online bestellen

Ben je op zoek naar een fotolijst die niet alleen goed past bij de foto, maar ook bij het interieur? Er zijn ontzettend veel soorten lijsten verkrijgbaar. Van modern tot klassiek, van hout tot kunststof; én in alle formaten. Als je al een foto thuis hebt liggen, kun je de geschikte lijst eenvoudig selecteren op formaat. Maar je kunt natuurlijk ook zoeken op kleur of materiaal, net wat jij wilt. 

Heb je een foto met afwijkend formaat? Fotolijsten Online maakt graag een fotolijst op maat voor je. Bovendien leveren ze ook bijpassende op maat gemaakte passe-partouts. Hartstikke handig! En dat ook nog eens tegen een scherpe prijs. 

Metatitel: Hoe kies je het juiste formaat van een fotolijst?

Metatekst: Het lijkt zo simpel, maar het kiezen van het juiste formaat van een fotolijst is zo makkelijk nog niet. Lees hier waar je allemaal rekening mee moet houden. 

 

Outlethomedezign.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart