Wanneer design slaat – FineWoodworking

Onlangs dwaalde ik rond bij een van mijn supergeheime houtleveranciers. Ik geniet altijd van flipping boards; je weet nooit wat je zult vinden. Hoe dan ook, ik tilde een dekzeil op over wat ik dacht dat het een stapel afval was. Tot mijn verbazing kwam ik een bepaald bord tegen dat me aansprak. Het was een kort maar breed stuk walnoot. Precies in het midden was een schorsinsluiting; er was ook wat live edge, spinthout en een paar kleine cheques. Maar het bord was 49 inch lang en 18 inch breed. Om Smee te citeren uit de film uit 1991 Haak, “verlichting trof mijn brein” en ik had de onbekende ervaring dat ik een echt idee had. Van dit stuk hout moest een salontafel worden gemaakt.

Een vlindersleutel stabiliseert een spleet in de plaat hout.
Vlindersleutel doet zijn werk.

Dus ik redde het stuk van de stapel, bracht het naar huis en ging meteen aan het werk. De timing was gelukkig, want ik had ongeveer vijf dagen een gat in mijn schema waar ik van plan was mijn achterstand van onbewerkte video’s te bewerken. Maar video’s maken in een poging om het beest van het algoritme te voeden, is saai. Ik zette die onzin in de wacht en ging aan het werk.

Het eindproduct van een salontafel afgeleid van een plaat walnoot.
Ontwerpen is een vaardigheid die moet worden aangescherpt. Dit is mijn poging en ik ben blij met mezelf dat ik dit idee heb onderzocht. Of het nu een goede tafel is of niet, het is een waar genoegen om een ​​idee tot uitvoering te brengen.

Ik krijg zelden de kans om een ​​project te ontwerpen en te bouwen zonder input van een klant. Onnodig te zeggen dat ik opgewonden was om aan de slag te gaan. Ik hield van de vorm van het topje, ook al was het asymmetrisch, dus ik wilde zo dicht mogelijk bij die vorm blijven. Ik sneed alleen wat nodig was van elk uiteinde en ruimde de twee lange zijden op. Ik ben geen grote fan van gegoten epoxy, maar in dit geval was het nodig omdat de schorsinsluiting los zat.

Het eindproduct van een salontafel afgeleid van een plaat walnoot.
De brancard wordt geplaatst waar hij is om een ​​beetje dikte toe te voegen.

Omdat ik een ‘minder is meer’-type man in hart en nieren was, wilde ik een eenvoudige basis. Rechte poten, met op de hoeken hoofdstelgewrichten, zijn met twee brancards met elkaar verbonden. Ik hield de brancards dichter bij de buitenkant van de tafel in een poging om een ​​beetje dikte toe te voegen. Het blad werd uiteindelijk precies 3/4 inch dik na het afvlakken, wat een beetje dunner is dan ik zou willen voor een tafel van dit formaat. Ik heb ook de benen in dadoes verzonken en ze iets breder gemaakt dan de bovenkant. Dit is een detail dat ik in de loop der jaren op verschillende meubels heb gebruikt. Ik vind het erg leuk; het pronkt met de hoofdstelverbindingen en laat zien dat er is nagedacht over hoe het bovenblad aan de basis wordt bevestigd. Het enige andere detail is een vlindersleutel die een kleine cheque bevestigt. De afwerking is Osmo, aangebracht in een veeg aan / uitpoets-manier, drie lagen op alles en vier op de bovenkant.

Een hoofdstel in de salontafel, gezet in een dado.
Hoofdstel, in een dado gezet.

Al met al ben ik blij met de tafel. Mijn doel was om een ​​balans te vinden tussen het hout het ontwerp laten zijn, terwijl het niet te steriel is. De bovenkant zal de aandacht trekken en de kleine details die ik heb toegevoegd zullen het hopelijk vasthouden. Dit was geweldig om te bouwen, en zoals eerder vermeld, paste het mooi in een gat in mijn schema.

Het eindproduct van een salontafel afgeleid van een plaat walnoot.
Het epoxy gieten trekt niet al te veel aandacht.
Het eindproduct van een salontafel afgeleid van een plaat walnoot.
Ik hou van de zachte glans van 400-korrelig schuurpapier en Osmo.

Dit is een specifiek meubelstuk. Ik zal het proberen te verkopen via sociale media, of misschien winkelen bij een paar lokale galerieën. Deze build wordt uiteindelijk een video op mijn YouTube-kanaal, als ik ooit tijd vrijmaak om te bewerken. Bedankt voor het lezen. Ik zou graag uw mening horen over hoe ik het heb gedaan.

Meld u vandaag nog aan voor e-letters en ontvang de nieuwste technieken en how-to van Fine Woodworking, plus speciale aanbiedingen.

Ontvang tips voor houtbewerking, deskundig advies en speciale aanbiedingen in je inbox

×


creditSource link

Outlethomedezign.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart